Do twarogu dodaję tylko 3 składniki. To szybkie śniadanie jest pyszne i zdrowe
Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia, który jednak ma swoje wymagania. Przede wszystkim musi być prosty i szybki do przygotowania. Rano nie mamy bowiem czasu na długie pichcenie. Poza tym śniadanie musi nam dostarczyć wartościowych składników na dobry początek dnia. Stąd mój wybór często pada na twaróg, który wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, by w mig otrzymać sycący posiłek.
Dlaczego twaróg jest taki zdrowy?
Twaróg to produkt nabiałowy, przygotowywany z mleka. Ponieważ jest skoncentrowany, zawiera więcej wartościowych składników, niż samo mleko. Przede wszystkim twaróg dostarcza nam pełnowartościowego białka, które jest składnikiem budulcowym. Jest też źródłem wapnia, fosforu i witaminy D. Dzięki temu dobrze wpływa na kości i zęby. W twarogu znajdziemy też witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponieważ twaróg zawiera niewiele węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny. Dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Jak przygotować zdrowy twaróg na słodko?
Czy twaróg na słodko może być zdrowy? Może, jeśli dodacie do niego same wartościowe składniki. Ja zwykle sięgam po banany i rodzynki, a więc owoce, które dostarczają błonnika i potasu. Do twarogu dodaję też granolę lub płatki owsiane. Te produktu są bogate w węglowodany złożone, które stanowią najlepsze źródło energii dla człowieka. Dzięki nim nie muszę jeść twarogu z pieczywem.
Przepis: Twaróg na słodko
Zdrowy twaróg śniadaniowy na słodko
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 300 g twarogu półtłustego lub chudego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 łyżki rodzynek
- 1 banan
- 4 łyżki granoli lub płatków owsianych
- cukier do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie. Odcedź, dokładnie osącz. Banan obierz, miąższ pokrój w talarki.
- Mieszanie twaroguTwaróg umieść w misce, rozdrobnij go przy pomocy widelca. Dodaj jogurt naturalny i rodzynki, wymieszaj, dosłodź do smaku. Twaróg posyp granolą i obłóż plasterkami banana.
Co jeszcze warto dodać do twarogu na słodko?
Twaróg na słodko warto dosłodzić miodem. Składnik ten nie tylko poprawi smak potrawy, ale też wzbogaci ją w cenne składniki. Zamiast banana, do twarogu można dodać inne owoce. Tu dobrze sprawdzą się np.: gruszki, śliwki. Jeśli zaś chodzi o owoce suszone, można dodać pokrojone morele, figi, żurawinę czy kandyzowaną skórkę pomarańczową.